Tid for barn?

Det er vanskelig å vite når det er best å få barn. Mange ønsker å fullføre uttannelsen først, få en god jobb, kjøpe bolig, reise jorden rundt osv. Det er mange som har så store ambisjoner når det kommer til jobb og reise at man rett og slett ikke finner det beste tidspunktet for å få barn. Heldigvis er for de fleste slik at når babyen først er kommet, blir dette hovedfokus og man innser at det ikke kunne passet bedre.

Fra naturens side er mennesker fruktbare allerede i tenårene, men dette er neppe det beste tidspunktet for å unnfange et barn. Selv om det finnes eksempler på at norske kvinner helt nede i 13-årsalderen har barnfått barn, er dette selvfølgelig ikke ideelt. Man bør heller ikke vente for lenge med dette, da dette øker muligheten både for at barnet fødes med kromosomfeil og at moren får ekstra store påkjenninger på grunn av høy alder. Det kommer dessuten et punkt at det rett og slett er for sent. Innenfor dette tidsrommet er det veldig individuelt når det er best å få barn, men det er liten tvil om at det fra naturens side er mest fordelaktig å bli gravid allerede tidlig i 20-årene.

Tidsfrist for å få barn

De aller fleste er kjent med at det finnes en tidsfrist for å få barn, spesielt for kvinner. Menn kan i utgangspunktet få dette hele livet, ettersom de normalt produserer nytt befruktningsmateriale så lenge de lever. Kvinner har derimot et begrenset antall egg – når kvinnen når overgangsalderen er det generelt sett ikke lenger mulig å bli gravid. Det er dessuten verdt å være oppmerksom på at jo eldre kvinnen er, jo vanskeligere kan det være å bli gravid. Jo eldre man er, jo større påkjenning er en graviditet på kroppen, og sjansen for at barnet blir født med kromosomfeil øker med morens alder.